Ανακοίνωση προγράμματος Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2020

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με σύμμαχό του το Υπουργείο Πολιτισμού, παραμένει αφοσιωμένο στον στόχο του να προσφέρει στους φίλους του εμπειρίες πολιτισμού υψηλού επιπέδου υπό ασφαλείς υγειονομικές συνθήκες. Η καλλιτεχνική περίοδος 2020–2021 φέρνει κοντά στο κοινό του σημαντικούς καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, στηρίζει τους έλληνες δημιουργούς και σολίστ αλλά και τη νέα γενιά μουσικής της Ελλάδας, ενδυναμώνει τον εκπαιδευτικό του ρόλο μέσα από συναυλίες και ειδικές δράσεις και προωθεί νέες συνεργασίες με την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Ο Προέδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών κ. Νίκος Πιμπλής, αναφερόμενος στους στόχους της νέας σεζόν, υπογράμμισε:

«Είναι μεγάλη μας χαρά που σας υποδεχόμαστε ξανά στο Μέγαρο. Είναι μια κρίσιμη χρονιά, αλλά πιστεύουμε ότι σε κάθε κρίση κρύβεται και μια ευκαιρία. Ενώ, λοιπόν, ακυρώσαμε 120 παραστάσεις, είχαμε την ευκαιρία να δείξουμε online 26 ιστορικές παραστάσεις και 35 ομιλίες του Megaron Plus, οι οποίες είχαν συνολικά περισσότερες από 750.000 προβολές.
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αποτελεί ένα πολύτιμο και σπάνιο εργαλείο στη διάθεση της Πολιτείας και το 2021 κλείνει 30 χρόνια από την ίδρυσή του. Παρά την αβεβαιότητα των καιρών, το Μέγαρο συνεχίζει να υπηρετεί την τέχνη, την ποιότητα και την ιδρυτική του αποστολή, προς όφελος όλων, παραμένοντας ανοιχτό στην πόλη και στον κόσμο.
Έτσι, αναβαθμίζουμε την ψηφιακή μας παρουσία και εμπλουτίζουμε το online περιεχόμενο. Σχεδιάζουμε σειρά συναυλιών και ειδικών εκδηλώσεων που συνδέονται με τον εορτασμό των 30 χρόνων ώστε να αναδειχθεί το έργο του όχι μόνο ως αποτίμηση του πολιτιστικού ίχνους του Μεγάρου στην παρελθούσα περίοδο αλλά και ως οδηγός για την παρουσία του στην πολιτιστική ζωή της χώρας στο μέλλον.
Υποστηρίζουμε με κάθε τρόπο έλληνες καλλιτέχνες με φιλοδοξία και όραμα: η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων από φέτος θα στεγάζεται στο Μέγαρο, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου φιλοξενείται για τις πρόβες του νέου του έργου στο Μέγαρο, αλλά και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες και μουσικοί, ενώ παράλληλα επενδύουμε σε νέες ελληνικές παραγωγές. Συνεχίζουμε τη συνεργασία μας με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τα Mουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, τον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής, τους Μουσικούς της Καμεράτας και αναπτύσσουμε τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα. Θα συμπράξουμε και με τον Δήμο Αθηναίων και την Πρωτοβουλία 1821–2021 από τα 15 πολιτιστικά και κοινωφελή ιδρύματα για τη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί την Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής (21 Ιουνίου 2021) σε εορτασμό των 200 χρόνων ελληνικής ανεξαρτησίας.
Προστατεύουμε τους ανθρώπους μας και το κοινό εφαρμόζοντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Εξάλλου, το Μέγαρο διαθέτει πρωτοποριακές για την εποχή τους εγκαταστάσεις που βασίζονται σε πολύ ισχυρά συστήματα κλιματισμού 100% φρέσκου αέρα χωρίς ανακύκλωση, κάτι που το καθιστά από τους πιο ασφαλείς δημόσιους χώρους στην Αθήνα.
Για να απολαύσουμε όλοι ξανά το μεγαλείο της μουσικής και της τέχνης στους υπέροχους χώρους του Μεγάρου, προσβλέπουμε στη βοήθεια όλων: των καλλιτεχνών, του κοινού, του Τύπου, της Πολιτείας, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, με ιδιαίτερη μνεία στους χορηγούς και φυσικά στα μέλη και στους συνδρομητές μας».
Nίκος Πιμπλής
Πρόεδρος ΔΣ ΟΜΜΑ

Με τον διεθνώς διακεκριμένο πιανίστα Γιάννη Βακαρέλη, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, να σηματοδοτεί μια νέα εποχή για έναν από τους πλέον εμβληματικούς πολιτιστικούς φορείς του τόπου μας, η σεζόν 2020 – 2021 αναμένεται να είναι συναρπαστική:

«Το Μέγαρο για μένα είναι ένας πολύ οικείος χώρος. Το γνώρισα από τις αρχές του, εγκαινιάζοντας με τον Λεωνίδα Καβάκο την Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος και έκτοτε εμφανίστηκα ως πιανίστας άπειρες φορές στις σκηνές του. Άπειρο ήταν όμως και το καλό που μου έκανε ως καλλιτέχνη, και τεράστια ήταν η βοήθεια που έδωσε στην καριέρα μου. Αυτή τη βοήθεια είναι που θέλω τώρα με τη σειρά μου, να δώσω στους έλληνες καλλιτέχνες, νέους και μεγαλύτερους, γνωστούς και άγνωστους.
Παραμένουμε όλοι σε αχαρτογράφητα νερά, αλλά, παρόλα αυτά, το Μέγαρο πρέπει να εκπέμψει ένα δυνατό σήμα αντίστοιχο του ρόλου του ως ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς οργανισμούς της χώρας. Ακόμη και αν οι συγκυρίες δεν μας επιτρέψουν να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας όπως έχει σχεδιαστεί, θεωρώ ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην παρουσίαση του κανονικά, δηλώνοντας φυσικά ότι θα παραμείνουμε ευέλικτοι, καθώς θα εναρμονιζόμαστε με τις οδηγίες της Πολιτείας στο θέμα του COVID-19.

Η νέα καλλιτεχνική περίοδος βρίσκει το Μέγαρο με καινούργια διοίκηση, με τον διαπρεπή νομικό κ. Νίκο Πιμπλή ως Πρόεδρο, με την έμπειρη στα διοικητικά κ. Ευθαλία Καπιτσίνα ως Γενική Διευθύντρια και με εμένα ως Καλλιτεχνικό Διευθυντή. Αυτά τα νέα πρόσωπα σηματοδοτούν από μόνα τους μια ανανέωση.

Με προτροπή της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης συνεργάζονται επί σκηνής για πρώτη φορά 25 γνωστοί και σημαντικοί έλληνες μουσικοί.

Δημιουργούμε τα Megaron podcasts, στα οποία προσκαλούμε νέους έλληνες μουσικούς να κάνουν μια ηχογράφηση-συνέντευξη. Ταυτόχρονα φιλοξενούμε απρόσμενες συνεντεύξεις με διαπρεπείς προσωπικότητες από το χώρο των τεχνών, επιστημών και της διανόησης, όπως τον αστροφυσικό Δημήτρη Νανόπουλο, τον φιλόσοφο Στέλιο Ράμφο, την ιστορικό τέχνης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα κ.ά. Αυτή η νέα πρωτοβουλία υλοποιείται ξεχωριστά με χρηματοδότηση του ΥΠΠΟΑ.

Το 2021 το Μέγαρο γίνεται 30 ετών, και γι’ αυτή τη σημαντική επέτειο θα φιλοξενήσουμε εκδηλώσεις και καλλιτέχνες που έχουν συνδεθεί με το Μέγαρο σ’ αυτή την πολύχρονη πορεία, όπως για παράδειγμα η σπουδαία και αγαπημένη σοπράνο του ελληνικού κοινού Marlis Petersen σε μια συναυλία αφιέρωμα στον Χρήστο Λαμπράκη.

Καλωσορίζουμε την Εθνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ) ως ορχήστρα in-residence στο Μέγαρο, μια λαμπρή ορχήστρα-φυτώριο νέων μουσικών. Δίνουμε βήμα στους νέους με απόλυτη ελευθερία έκφρασης και τους προσκαλούμε να ανακαλύψουν τις πολλές και συναρπαστικές εκφάνσεις της μουσικής. Το Μέγαρο δίνει για άλλη μια χρονιά συναυλιακό χώρο σε νέους μουσικούς με έμφαση στη ροκ, την έθνικ, την «κλασική» και την τζαζ μέσω της Σειράς Γέφυρες και μέσα από τις Ανοιχτές Πλατφόρμες. Στην ίδια σειρά θα φιλοξενηθεί και ο Lubomyr Melnyk, εμπνευστής της Συνεχούς Μουσικής, αλλά και η ανατρεπτική σύμπραξη των αδελφών Ξυλούρη με το δημοφιλές Netherlands Brass Ensemble κ.ά.

Αυτό που αγαπάμε περισσότερο στο Μέγαρο είναι να μπαίνουμε σε νέα, ανεξερεύνητα μονοπάτια και να δοκιμάζουμε κάθε νέα «γεύση» καλλιτεχνικής δημιουργίας. Έτσι φέτος το Μέγαρο, μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία COVID-19, προσπαθεί να ανταποκριθεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά στην ανάγκη του κοινού του για διαρκή μάθηση και προτείνει ξανά εκπαιδευτικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, προγράμματα αποκλειστικά για σχολεία, αλλά και διαλέξεις για το ενήλικο κοινό.

Για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση προγραμματίζουμε σειρά καινούργιων παραγωγών (όπως θα δείτε στο πρόγραμμα) και επίσης σειρά διαλέξεων διαπρεπών ελληνιστών του εξωτερικού και συγκεκριμένα από την Αγγλία, τη Ρωσία και τη Γαλλία με θέμα τον φιλελληνισμό τότε και τώρα.

Βέβαια δεν θα μπορούσαν να λείψουν από το Μέγαρο οι κορυφαίες ορχήστρες του κόσμου όπως η Staatskapelle Berlin, η Philharmonia του Λονδίνου, η Φιλαρμονική του Μονάχου, η musicaAeterna και η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Αγίας Πετρούπολης. Στο πόντιουμ θα είναι παγκοσμίου φήμης μαέστροι όπως οι Daniel Barenboim, Esa Pekka Salonen, Valery Gergiev, Θεόδωρος Κουρεντζής, Yuri Termikanov.

Οι λάτρεις της μουσικής δωματίου και των ρεσιτάλ θα απολαύσουν μοναδικούς ερμηνευτές όπως τους Ivo Pogorelich, Marlis Petersen, Katia & Marielle Labèque, Nelson Freire, Emerson Quartet.

Εκφράζω τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες στο Υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα στην Υπουργό κ. Λίνα Μενδώνη για την άψογη συνεργασία μας μέχρι τώρα στην πρωτοβουλία «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» αλλά και για την υποστήριξή της στο έργο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών που έχουμε και θα έχουμε.

Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στους χορηγούς μας που αποτελούν ένα σημαντικό και αναπόσπαστο μέρος της ζωής του Μεγάρου: Αιγέας ΑΜΚΕ Πολιτιστικού & Κοινωφελούς Έργου, στην κ. Aline Foriel-Destezet, Αlpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Allianz, Aegean Airlines, ECOS και τέλος στην εταιρεία DINA XL που δώρισε τις καινούργιες στολές των ταξιθετριών μας και στον κ. Λάσκαρη που τις σχεδίασε αφιλοκερδώς».

Γιάννης Βακαρέλης
Καλλιτεχνικός Διευθυντής
Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Την εικαστική επιμέλεια της επικοινωνιακής καμπάνιας και του προγράμματος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τη καλλιτεχνική περίοδο 2020-21 έχουν οι Post-Spectacular Office. Φωτογράφηση © Γιάννης Μπουρνιάς

Δείτε το πρόγραμμα