Salema revisited

Αντώνης Φωνιαδάκης / Γιώργος Σκορδαλός / Πάρις Περυσινάκης

Παγκόσμια πρεμιέρα

 

Πώς η παράδοση µπορεί να συνοµιλεί µε άλλες µορφές έκφρασης, όπως ο σύγχρονος χορός, χωρίς να απειλείται ή να προσβάλλεται, αλλά να εµπλουτίζεται και να προωθείται µε σεβασµό σε ένα ευρύτερο κοινό; Συνδυάζοντας τις αρχές και τα µοτίβα των χορών της ιδιαίτερης πατρίδας του µε την πολυετή πείρα του ως χορευτή σύγχρονου χορού ο Φωνιαδάκης δηµιουργεί µια παλέτα ρυθµών και µελωδιών για να σκηνοθετήσει τη ροή της παράστασης. Μα, πάνω απ’ όλα, επιχειρεί να μεταφέρει τη δύναµη των Κρητικών που χορεύουν τον πεντοζάλη (πέμπτη κατά σειρά προσπάθεια για απελευθέρωση), που έχει δέκα βήµατα (στις 10 Οκτωβρίου του 1769 οι Σφακιανοί αποφάσισαν να αρχίσει η επανάσταση) και αποτελείται από δώδεκα πάρτες (µουσικές φράσεις, γυρίσµατα) προς τιµήν των δώδεκα πρωτεργατών της εξέγερσης.

Σάλεµα: µια πάλη µε το χρόνο, την ακινησία και τη στιγµή. Χορευτές και µουσικοί σµίγουν σε ένα αλλόκοτο παιχνίδι, αναστατώνοντας µνήµες και συναισθήματα.

 

Εκπαιδευτικά προγράμματα  

15/10 Αναγκαία προδοσία: συνομιλία με τον Αντώνη Φωνιαδάκη. Είσοδος ελεύθερη με δελτίο προτεραιότητας (ηλεκτρονική κράτηση)

16/10  Εργαστήριο χορού για εφήβους από 12 ετών, με τους βοηθούς χορογράφου