ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ – ΜΕΓΑΛΟΙ ΜΑΕΣΤΡΟΙ

      
Jean-Yves Thibaudet                           Andris Nelsons

Φημίζεται για τα «βελούδινα» έγχορδα, τα «χρυσά» χάλκινα και τα ασύγκριτα ξύλινα πνευστά. Κορυφαία στην Ευρώπη και τον κόσμο, η περίφημη Κοντσέρτχεμπαου του Άμστερνταμ είναι τακτική προσκεκλημένη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Φέτος δίνει δύο συναυλίες υπό τη διεύθυνση του Άντρις Νέλσονς,  που στα τριάντα του χρόνια συγκαταλέγεται ήδη στα μεγαλύτερα ονόματα του πόντιουμ παγκοσμίως.

– Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι: Εισαγωγή-Φαντασία «Ρωμαίος και Ιουλιέττα» (εκδοχή του1880)
– Camille Saint Saëns: Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 5, έργο 103
– Ιγκόρ Στραβίνσκι: Πετρούτσκα (εκδοχή του 1947)

Jean-Yves Thibaudet πιάνο

Βασιλική Ορχήστρα Concertgebouw του Άμστερνταμ
Μουσική διεύθυνση: Andris Nelsons

Βασιλική Ορχήστρα Κοντσέρτχεμπαου
«Πραγματικά υπέροχη, γεμάτη νεανικό σφρίγος και ενθουσιασμό». Έτσι είχε περιγράψει ο Ρίχαρντ Στράους το 1897 τη Βασιλική Ορχήστρα Κοντσέρτχεμπαου, που τότε συμπλήρωνε μόλις 11 χρόνια λειτουργίας. Μέχρι σήμερα η Ορχήστρα βρίσκεται σταθερά ανάμεσα στις κορυφαίες της Ευρώπης και όλου του κόσμου. Αποτελείται από 120 μουσικούς – όλοι δεξιοτέχνες πολύ υψηλού επιπέδου.
Μόνιμη έδρα της Ορχήστρας αποτελεί η περίφημη για την ακουστική της αίθουσα Κοντσέρτχεμπαου του Άμστερνταμ, που έδωσε και το όνομά της στο σύνολο.

Andris Nelsons
Ο νεαρός Άντρις Νέλσονς, συγκαταλέγεται ήδη στα μεγαλύτερα ονόματα του πόντιουμ παγκοσμίως και θεωρείται ο διάδοχος του μεγάλου Μάρις Γιάνσονς.
Έχει διευθύνει όπερα στο Κόβεντ Γκάρντεν, στη Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης και στην Κρατική Όπερα της Βιέννης, ενώ το καλοκαίρι του 2010 διηύθυνε Λόενγκριν στο Φεστιβάλ του Μπάϋρόιτ.
Συνεργάζεται με τις κορυφαίες ορχήστρες του κόσμου: Φιλαρμονική του Βερολίνου, της Βιέννης, Βασιλική Ορχήστρα Κοντσέρχεμπαου, Συμφωνική της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, Ορχήστρα Φιλαρμόνια, Γκεβάντχαους της Λειψίας, Συμφωνική του Λονδίνου, Τόνχαλλε της Ζυρίχης κλπ. Διετέλεσε Μουσικός Διευθυντής της Εθνικής Όπερας της Λετονίας (2004-2007). Το 2008 διορίστηκε Μουσικός Διευθυντής στη Συμφωνική του Μπέρμιγχαμ.  Ο Άντρις Νέλσονς γεννήθηκε στη Ρίγα της Λετονίας το 1978 σε οικογένεια μουσικών. Μελέτησε διεύθυνση ορχήστρας αρχικά στην Αγ. Πετρούπολη με τον καθηγητή Αλεξάντερ Τίτοφ και στη συνέχεια με τον Μάρις Γιάνσονς.

«Η μεγαλύτερη και πιο λαμπερή ελπίδα της διεθνούς σκηνής. Ο τριαντάχρονος Λετονός είναι υπόδειγμα μουσικότητας» Der Tagesspiegel


Χορηγός
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Χορηγοί επικοινωνίας
ΤΟ ΒΗΜΑ, ΒΗΜΑGAZINO, BHMA FM, ATHENS DEE JAY, ROCK FM, IN.GR, CULTURENOW.GR