Στο έργο του μεγάλου πρωτοπόρου Ιάννη Ξενάκη ο ρυθμός ανάγεται συχνά σε στοιχείο κομβικό και πρωταγωνιστικό. Ο ευκρινής, «απόλυτος» και αρχέγονος ήχος των κρουστών άλλωστε άσκησε ιδιαίτερη γοητεία στον δημιουργό, που τόσο εμπνευσμένα αποτύπωσε στη μουσική του την αναγεννητική δύναμη της φύσης και το αρχαιοελληνικό κάλλος μέσα από το πρίσμα της μαθηματικής λογικής και της αρχιτεκτονικής ακρίβειας. Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση του Ιάννη Ξενάκη (1922-2001) αλλά και τον εορτασμό 60 χρόνων από την ίδρυσή τους, το εξαμελές σύνολο παρουσιάζει τα δύο έργα τα οποίοα ο Ξενάκης συνέθεσε για αυτό. Μάλιστα, για τις ανάγκες των συγκεκριμένων έργων, το εξαμελές Σύνολο και ο Ξενάκης δημιούργησαν από κοινού το ειδικό όργανο Sixxen. Οι άξιοι διάδοχοι των πρώτων ερμηνευτών των δύο έργων επαναφέρουν τη συγκλονιστική αυτή μουσική στη γενέθλια γη του δημιουργού της.

Επ’ ευκαιρία του διπλού αυτού εορτασμού, τα Κρουστά του Στρασβούργου κυκλοφορούν ένα νέο άλμπουμ με τα παραπάνω έργα του Ξενάκη.

 

 

 

logo Meta - Xenakis 2022

Η συναυλία εντάσσεται στο Μetaenakis (https://meta-xenakis.org), που αποτελεί διεθνή συνένωση ιδρυμάτων και φορέων με στόχο τον εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων από την γέννηση μεγάλου έλληνα συνθέτη και στοχαστή. Αφετηρία αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία ανήκει στη στενή συνεργάτιδα του Ξενάκη και προέδρου του CIX (Centre Iannis Xenakis) Sharon Kanach, υπήρξε η συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων που είχε ιδρύσει ο Ξενάκης, του CIX (διάδοχος του CeMAMU) στη Γαλλία και του ΚΣΥΜΕ (Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας) στην Ελλάδα. Σύντομα προστέθηκαν το Ωδείον Αθηνών, ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής/Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδας, και σε διεθνές επίπεδο, το Xenakis Project of the Americas (ΗΠΑ), το Universidad Nacional Autónoma de Mexico (Mεξικό) και το Nagoya City University (Ιαπωνία). Οι εκδηλώσεις, που θα διατρέχουν ολόκληρο το 2022, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, διεθνές υβριδικό συνέδριο, συναυλίες, εκθέσεις, διαλέξεις, σεμινάρια, ντοκιμαντέρ, διαγωνισμό σύνθεσης και θα προβάλλονται από τον κοινό ιστότοπο. Εκτός από τις βασικές δράσεις που διοργανώνουν τα βασικά μέλη του consortium, στο MetaXenakis εντάσσονται και δράσεις συνεργαζόμενων φορέων.