Διάρκεια περιήγησης στην έκθεση: 45 λεπτά
Ξεναγήσεις
 θα πραγματοποιούνται σε μέρες και ώρες που θα ανακοινωθούν στο mmb.org.gr

Η  έκθεση εντάσσεται στον εορτασμό της 100ής επετείου από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα συνθέτη (1922-2022), τιμώντας τον με παρουσίαση υλικού από τη συλλογή της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής. Εκτίθενται παρτιτούρες, βιβλία, άρθρα, βίντεο, ηχογραφήσεις, προγράμματα συναυλιών, φωτογραφίες και χειρόγραφα, που δείχνουν το εύρος της έργου του πρωτοπόρου συνθέτη.

Η έκθεση περιλαμβάνει έξι ενότητες: α. σύντομη επισκόπηση της ζωής του, β. οι συνθέσεις του, γ. το συγγραφικό του έργο, δ. οι ηχογραφήσεις, ε. η ελληνική και ξένη βιβλιογραφία και στ. σπάνιο υλικό. Διαρθρώνεται σε δέκα προθήκες και σκοπό έχει να αναδείξει την προσωπικότητα και τον όγκο της σκέψης του εμβληματικού Ιάννη Ξενάκη. Επιπλέον, σε τάμπλετ και υπολογιστές στο χώρο της έκθεσης, έχει επιλεγεί και προσφέρεται μια σειρά από ηχογραφήσεις και συνεντεύξεις του συνθέτη, που συμπληρώνουν  την έκθεση προσφέροντας μια σύγχρονη οπτική.

Το υλικό είναι στην πλειοψηφία του προσβάσιμο στους επισκέπτες, οι οποίοι έχουν την δυνατότητα να το ξεφυλλίσουν, να το διαβάσουν ή/και να παίξουν την μουσική στα δωμάτια μελέτης μουσικών οργάνων και πολυμέσων που διαθέτει η Βιβλιοθήκη. Αυτό, μετατρέπει μια κλασική έκθεση σε μια ερευνητική/«απτική» έκθεση, ακολουθώντας τη ρύση του αρχαίου φιλόσοφου Πλάτωνα που στην Απολογία του Σωκράτη γράφει «ὁ δὲ ἀνεξέταστος βίος οὐ βιωτὸς ὰνθρώπῳ».

Η δράση εντάσσεται στο MetaXenakis για τον διεθνή εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του Ιάννη Ξενάκη.

Το MetaXenakis αποτελεί μια διεθνή συνένωση ιδρυμάτων και φορέων με στόχο τον εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων από την γέννηση μεγάλου Έλληνα συνθέτη και στοχαστή  Ιάννη Ξενάκη (1922-2001).

Η πρωτοβουλία ανήκει στην στενή συνεργάτιδα του Ξενάκη και προέδρου του CIX (Centre Iannis Xenakis) Sharon Kanach και ξεκίνησε με την συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων που είχε ιδρύσει ο Ξενάκης, το CIX (διάδοχος του CeMAMU) στη Γαλλία και το ΚΣΥΜΕ (Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας) στην Ελλάδα. Σύντομα προστέθηκαν και το Ωδείον Αθηνών, ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής, Ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής/Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδας, και σε διεθνές επίπεδο, τα Xenakis Project of the Americas (ΗΠΑ), Universidad Nacional Autonoma de Mexico (Mεξικό) και Nagoya City University (Ιαπωνία).

Οι εκδηλώσεις, που θα διατρέχουν ολόκληρο το 2022, περιλαμβάνουν διεθνές υβριδικό συνέδριο, συναυλίες, εκθέσεις, διαλέξεις, σεμινάρια, ντοκυμανταίρ, διαγωνισμό σύνθεσης, κ.ά., και θα προβάλλονται από τον κοινό ιστότοπο (https://meta-xenakis.org). Εκτός από τις βασικές δράσεις που διοργανώνουν τα βασικά μέλη του consortium, στο MetaXenakis εντάσσονται και δράσεις συνεργαζόμενων φορέων.

 

ΔΕ, ΤΡ, ΠΕ, ΠΑ 10:00-16:45ΤΕ 10:00-19:00