Η ακμαία αρχιμουσικός Ζωή Τσόκανου ηγείται της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στην ερμηνεία δύο εμβληματικών ορχηστρικών έργων του Ιμπρεσιονισμού και του Ρομαντισμού αντίστοιχα. Το Πρελούδιο του Ντεμπυσσύ εκφράζει με ονειρικά ηχοχρώματα τη ζεστή ατμόσφαιρα ενός απογευματινού ρεμβασμού, ενώ ο Σούμαν στην Πρώτη συμφωνία επιστρατεύει περιπαθείς χειρονομίες αποτυπώνοντας την αναζωογονητική δύναμη της άνοιξης. Στο επίκεντρο του προγράμματος, ο καταξιωμένος πιανίστας Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης ερμηνεύει το Τέταρτο κοντσέρτο για πιάνο του Γιώργου Κουμεντάκη, που εμπνέεται ευθέως από τον ανεξάντλητο
πλούτο της βυζαντινής μουσικής παράδοσης. Η συναυλία σηματοδοτεί για το Μέγαρο την έναρξη μιας εξερεύνησης στον κόσμο της ελληνικής δημιουργίας για σολιστικό όργανο με συνοδεία ορχήστρας.

Η παλιά, δοκιμασμένη φόρμα του κοντσέρτου βρίσκει συνεχώς καινούργιους χυμούς μέσα στον 20ό και τον 21ο αιώνα. Οι έλληνες συνθέτες αρθρώνουν τον δικό τους ξεχωριστό λόγο μέσα σε ένα πολύχρωμο, παγκόσμιο μουσικό γίγνεσθαι, και αυτόν το λόγο αξίζει πραγματικά να τον ακούσουμε.

 

Συμπαραγωγή: ΕΡΤ & Μέγαρο Μουσικής Αθηνών