ΡΕΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

«Αποκαλυφθείτε κύριοι, σας παρουσιάζω ένα μουσικόν θαύμα!» έγραφε ο Θεόδωρος Συνοδινός, τον Μάιο του 1922 στο περιοδικό Μουσική Επιθεώρησις, εντυπωσιασμένος από την πεντάχρονη δεξιοτέχνιδα του πιάνου Ρένα Κυριακού. Σολίστ στις μεγαλύτερες ορχήστρες υπό τη διεύθυνση των διασημότερων μαέστρων του κόσμου, με ρεσιτάλ, εκπομπές,δίσκους, η Ρένα Κυριακού (1917-1994) υπήρξε σπουδαία μουσική προσωπικότητα του 20ού αιώνα. Οι ηχογραφήσεις της με το σύνολο του πιανιστικού έργου του Μέντελσον και πολλών άλλων άγνωστων τότε αλλά αναγνωρισμένων μετέπειτα συνθετών, αποτελούν ερμηνείες αναφοράς παγκοσμίως. Μια σπουδαία Ελληνίδα, το έργο της οποίας, όχι μόνο το σολιστικό αλλά και το συνθετικό, οφείλουμε να ξανασυστήσουμε στο κοινό του σήμερα.

Η διαπρεπής ελληνίδα σολίστ Έφη Αγραφιώτη ανατρέχει στις προσωπικές της σημειώσεις από τα μαθήματα και τις συζητήσεις με τη Ρένα Κυριακού και μας προτείνει έργα που ανακάλυψε κοντά της και διδάχτηκε από αυτήν. Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει έργα Antonio Soler, Isaac Albéniz, John Field, Helvi Leiviskä, Clara Schumann, Ρένας Κυριακού, J.S. Bach-Ferruccio Busoni, Felix Mendelssohn, Emmanuel Chabrier.

Συμμετέχει η Μυρσίνη Μαργαρίτη, σοπράνο, σε δύο τραγούδια της Ρένας Κυριακού


Χορηγοί επικοινωνίας
EΡΤ, ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103.7, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90.9, KOSMOS 93.6, ΑΘΗΝΑ 9.84, NAFTEMPORIKI.GR, CLICKATLIFE.GR, CULTURENOW.GR, MONONEWS.GR, ARTANDPRESS.GR, METEO.GR