100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΟΥ Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

«Εικοσάχρονο αγόρι…» Έτσι αρχίζει το ποίημα του Απολλιναίρ –που μελοποίησε ο Φρανσίς Πουλένκ– για τη σύντομη ζωή ενός νεαρού στρατιώτη στα χαρακώματα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το 1918, στο τέλος του πολέμου, ο Φρανσίς Πουλένκ και ο Χανς Άισλερ είναι είκοσι χρονών. Οι δύο συνθέτες, που έζησαν και πέθαναν με λίγους μήνες διαφορά, προέρχονται από αντίπαλα στρατόπεδα: Γαλλία και Γερμανία• ένθερμος σοσιαλιστής ο Άισλερ, κληρονόμος μεγάλης περιουσίας ο Πουλένκ. Εκπρόσωποι δύο διαφορετικών κόσμων, σημάδεψαν εξίσου τον 20ό αιώνα με τα τραγούδια τους.
 
– Κύκλοι τραγουδιών του Francis Poulenc σε ποίηση Guillaume Apollinaire
  και το Hollywood songbook του Hans Eisler σε ποίηση Bertolt Brecht

Holger Falk βαρύτονος
Julius Drake πιάνο

 

Η συναυλία περιλαμβάνεται σε πακέτο εκδηλώσεων
Για αγορά εισιτηρίων πακέτων εκδηλώσεων κάντε κλικ εδώ


Στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου
The Birth of Contemporary Europe: World War I, Music and the Arts
9 – 11 Νοεμβρίου

9.11 Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου «οι Φίλοι της Μουσικής», Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
10.11 Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, ΚΠΙΣΝ
11.11 Κτήριο Παλαιάς Βουλής, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Η καλλιτεχνική και πολιτιστική παραγωγή κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου είναι το θέμα του συνεδρίου, που συνδιοργανώνεται από τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του ΣΦΜ, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ, και με αφορμή το έτος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.
Αναλυτικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα του συνεδρίου: http://ww1-music-conf.eu/


Χορηγοί επικοινωνίας
EΡΤ, ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103.7, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90.9, KOSMOS 93.6, ΑΘΗΝΑ 9.84, CULTURENOW.GR, NAFTEMPORIKI.GR, CLICKATLIFE.GR, ARTANDPRESS.GR, METEO.GR