ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ – ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΩΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ

Η Κλειώ, ένα ζωηρό κορίτσι, όλο περιέργεια, ταξιδεύει στο χώρο και στο χρόνο με τη βοήθεια ενός μαγικού βιβλίου και ενός πνευστού πήλινου οργάνου.
Ταξίδι τρίτο για την Κλειώ, και η επιλογή της σελίδας του μαγικού βιβλίου τη μεταφέρει σε εποχές μακρινές, αλλά σε τόπους πιο οικείους σε όλους μας. Η μικρή μας φίλη συναντιέται με τον ακρίτα Κωνσταντίνο, που της μιλάει για τους Ακρίτες και τις περιπέτειές τους και της γνωρίζει τη μουσική που αποτέλεσε τις απαρχές της ελληνικής παραδοσιακής μας μουσικής.
Γρήγορα όμως η Κλειώ γυρίζει σελίδα στο βιβλίο και μεταφέρεται στην ενετοκρατούμενη Κρήτη, όπου γνωρίζει το μικρό Δομίνικο και μαζί ανακαλύπτουν πως διαμορφώθηκε η κρητική μουσική παράδοση, ενώ λίγο αργότερα μεταφέρεται στην ηπειρωτική Ελλάδα και τις μουσικές που συντροφεύουν τον αγώνα των Κλεφτών και των Αρματολών.
Το ταξίδι της ολοκληρώνεται στη σημερινή εποχή, με την παραδοσιακή μουσική αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομίας.
Μέσα από τη νέα περιπέτεια της μικρής μας φίλης, οι νεαροί φίλοι του Μεγάρου συναντούν τις απαρχές της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, ήδη από την εποχή του Μεσαίωνα, μαθαίνουν για γεγονότα εποχών που σημάδεψαν την ιστορία μας, ενώ ακούν χαρακτηριστικά μουσικά αποσπάσματα και γνωρίζουν τα παραδοσιακά μουσικά όργανα και τις τεχνικές τους.

Ιδέα-επιμέλεια-κείμενα-παρουσίαση: Σοφία Τοπούζη

Σωκράτης Σινόπουλος μουσική διδασκαλία, επιμέλεια, πολίτικη λύρα
Κατερίνα Παπαδοπούλου τραγούδι, διδασκαλία χορωδίας
Συμμετέχουν φοιτητές του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλη της Χορωδίας Δόμνας Σαμίου

Στο πλαίσιο της σειράς Κυριακή Πρωί στο Μέγαρο εντάσσονται επίσης:
17/03/2019 – Η Κλειώ ταξιδεύει στον μουσικό χωροχρόνο: Η τζαζ


Χορηγός
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Χορηγοί επικοινωνίας
EΡΤ, ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103.7, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90.9, KOSMOS 93.6, ΑΘΗΝΑ 9.84, ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ 24/7 88.6,  CULTURENOW.GR, IN2LIFE.GR, NEWSBEAST.GR, MONOPOLI.GR, INFOKIDS.GR, PAIDIKO-THEATRO.GR, ANTHOMELI.COM, PAIXNIDAKI.COM, ELAMAZI.GR, METEO.GR