Η ΛΥΡΑ ΣΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ

Ο συγκινητικός και διαχρονικός ήχος της λύρας του Σωκράτη Σινόπουλου συνοµιλεί µε τις βιόλες ντα γκάµπα και τον φωτεινό και επιβλητικό ήχο του γαλλικού συγκροτήµατος παλαιάς µουσικής L’Achéron. Με αφετηρία τη µελαγχολία που διατρέχει το έργο Lachrimæ ή Επτά δάκρυα του σπουδαίου άγγλου συνθέτη του 16ου αιώνα John Dowland (1563–1626) και τη χαρµολύπη των βυζαντινών ήχων, οι πέντε µουσικοί διηγούνται την καθαρτική ιστορία της µεταµόρφωσης από το σκοτάδι στο φως και της µετάβασης από το θρήνο στη γιορτή.

Η κωνσταντινουπολίτικη λύρα και η βιόλα ντα γκάµπα είναι όργανα που εκφράζουν κατεξοχήν τη µελαγχολία και τη νοσταλγία. Τα επτά µέρη του έργου, τα επτά δάκρυα, ακολουθούν τη διαδροµή από τα σπαρακτικά δάκρυα της ερωτικής µελαγχολίας µέχρι τα ευσεβή δάκρυα του θεϊκού έρωτα και του µυστηριακού φωτισµού.

Ο Σινόπουλος, µε τον πολύ ιδιαίτερο τρόπο της ερµηνείας του, αναλαµβάνει µε τη λύρα του το ρόλο της πρώτης φωνής στο πεντάφωνο αυτό έργο. Κοµίζει, σε αυτή την πρωτότυπη συνεργασία των µουσικών οργάνων, την ηχώ των µουσικών τρόπων της Ανατολής και των βυζαντινών ήχων και καθοδηγεί το σύνολο διαµέσου των αυτοσχεδιασµών και των εύθυµων χορών που ακολουθούν προς την κάθαρση και την ανάταση.

Το Lachrimæ Lyræ, το οποίο βασίζεται σε µια αρχική ιδέα του Ανδρέα Λινού, ηχογραφήθηκε το 2018 στο Αβαείο του Noirlac στη Γαλλία και εκδόθηκε σε ψηφιακό δίσκο το 2019 από τη Fuga Libera.

Σωκράτης Σινόπουλος λύρα

L’Achéron:
François Joubert–Caillet σοπράνο βιόλα ντα γκάμπα
Lucile Boulanger τενόρο βιόλα ντα γκάμπα
Ανδρέας Λινός τενόρο βιόλα ντα γκάμπα
Sarah van Oudenhove μπάσο βιόλα ντα γκάμπα

Δείτε το video στο youtube