1927

Η νεαρή λυρική τραγουδίστρια Αλεξάνδρα Τριάντη έρχεται σε επαφή με τη μουσική πανδαισία της Βιέννης στην περίφημη Μουζίκφεραϊν. Επιστρέφοντας στην πατρίδα, η Τριάντη οραματίζεται να αποκτήσει η Αθήνα μια αξιόλογη αίθουσα μουσικής και ορκίζεται να πετύχει το σκοπό της.

1953

Ιδρύεται ο Σύλλογος Φίλων της Μουσικής, με στόχο τη δημιουργία μιας μεγάλης αίθουσας μουσικής και με τη στήριξη πολλών σημαντικών προσωπικοτήτων της εποχής· ανάμεσά τους, ο μόλις 19 ετών Χρήστος Λαμπράκης, ο άνθρωπος που θα ταυτίσει το όνομά του με την ίδρυση και την άνθηση του Μεγάρου.

1955

Ο αρχιμουσικός Δημήτρης Μητρόπουλος διευθύνει τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης για πρώτη φορά στην Αθήνα. Τα έσοδα διατίθενται για την οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου.

N12-Maketa N13-SXEDIA-Meleti Keilholz-Burchardt-Voureka -jpg

Μακέτα του κτιρίου από τον αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Βουρέκα

1971

Μετά από σύσταση του Χέρμπερτ φον Κάραγιαν, ο γερμανός ειδικός σε θέματα ακουστικής Χάινριχ Κάιλχολτς συνεργάζεται με τον αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Βουρέκα και παραδίδουν την κατασκευαστική μελέτη του κτιρίου.

1976

Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής τοποθετεί τον θεμέλιο λίθο.

Ο Λεωνίδας Καβάκος (βιολί) και ο Γιάννης Βακαρέλης (πιάνο) εγκαινιάζουν την Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

1991

Το Μέγαρο εγκαινιάζει την πειραματική περίοδο λειτουργίας του· η πολυτέλεια και η τεχνολογική καινοτομία των εγκαταστάσεων, η φροντίδα στη λεπτομέρεια, και κυρίως η υπεροχή της ακουστικής στις αίθουσές του το αναδεικνύουν σε ορόσημο που θα αλλάξει το πρόσωπο της πόλης.

1991

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Τρεις συναυλίες συμφωνικής μουσικής εγκαινιάζουν τη λειτουργία του Μεγάρου: ο βιολονίστας και αρχιμουσικός Γιούρι Μπασμέτ με τους Σολίστ της Μόσχας και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Συμεωνίδη αποθεώνονται από το κοινό στην κατάμεστη Αίθουσα Φίλων της Μουσικής –σήμερα Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης– χωρητικότητας 1.961 θεατών.

Η εξωστρέφεια γίνεται σήμα κατατεθέν του Μεγάρου και η Αθήνα αποκτά το κύρος ενός διεθνούς πολιτιστικού κέντρου: κορυφαίες ορχήστρες, σύνολα μουσικής δωματίου, παραγωγές όπερας, ρεσιτάλ σπουδαίων ερμηνευτών, συναρπάζουν το κοινό. Η κλασική μουσική σε όλες τις μορφές και τις εποχές της αναδεικνύεται μέσα από πρωτότυπους θεματικούς άξονες και μουσικούς κύκλους.

new SirNevilMarriner_camerata_23112003_c_akriviadis-1

Ο Sir Neville Mariner διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής της Καμεράτας το 2000–2001

1991

Η Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής –σήμερα διεθνώς αναγνωρισμένη ως Armonia Atenea– ιδρύεται με πρωτοβουλία του Χρήστου Λαμπράκη το 1991. Ένα πολυδύναμο σύνολο με πλούσιο καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό έργο και σημαντική δισκογραφία. Ο Αλέξανδρος Μυράτ, o Σερ Νέβιλ Μάρρινερ και ο Κρίστοφερ Ουόρρεν-Γκρην διατέλεσαν καλλιτεχνικοί διευθυντές της ορχήστρας. Ο Γιώργος Πέτρου είναι ο σημερινός αρχιμουσικός της.

2005

MEGARON PLUS

Ένα πρόγραμμα ουσιαστικού διαλόγου και ζύμωσης των ιδεών, με ιδιαίτερη απήχηση στους νέους. Έλληνες και ξένοι ομιλητές, εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας και άνθρωποι του πνεύματος συνομιλούν με το αθηναϊκό κοινό πάνω στους σύγχρονους προβληματισμούς για την πολιτική, τις θετικές επιστήμες, το περιβάλλον, τις τέχνες. Ο Rem Koolhaas ήταν ο πρώτος ομιλητής του Megaron Plus.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

Στα 30 χρόνια λειτουργίας του το Μέγαρο έχει υποδεχθεί 15 εκατομμύρια θεατές και επισκέπτες. Όσο εντυπωσιακός και αν είναι αυτός ο αριθμός, η πραγματική του αξία δεν βρίσκεται στο μέγεθός του: αποτιμάται μόνο αν πολλαπλασιαστεί με το συναίσθημα ανάτασης που νιώθει καθένας από εμάς, όταν η ομορφιά και η δύναμη της τέχνης μάς προσφέρουν τη θέαση του κόσμου από ψηλά.

Μετάβαση στο περιεχόμενο