ΤΟ ΜΠΑΛΕΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑ∆ΕΨΕΙ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΧΟΡΟ
ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΑ 60 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

∆ύο διαφορετικά προγράµµατα σε µουσική των θρύλων της τζαζ
Ella Fitzgerald, John Coltrane, Nina Simone, Dizzy Gillespie και Duke Ellington

Το Α’ Πρόγραµµα -11, 12, 14 και 15 Σεπτεμβρίου, 9 μ.μ.- περιλαµβάνει το The Winter in Lisbon του Billy Wilson, ένα ρυθµικό και πολύχρωµο εορτασµό του µεγάλου Dizzy Gillespie, το Members Do not Get Weary – παγκόσµια πρεµιέρα της χορογραφίας του Jamar Roberts, χορευτή του συγκροτήµατος από το 2002, σε µουσική του θρυλικού σαξοφωνίστα και συνθέτη John Coltrane, 50 χρόνια µετά το θάνατό του, το ντουέτο Ella του Robert Battle σε µουσική της Ella Fitzgerald, ενώ στο Β’ Πρόγραµµα -12, 15 Σεπτεμβρίου, 4:30 μ.μ. και 13 Σεπτεμβρίου, 9 μ.μ.- θα απολαύσουµε τη δηµιουργία του Alvin Ailey Night’s Creature (1975), ένα εκθαµβωτικό µπαλέτο σε µουσική του θρύλου της τζαζ Duke Ellington, το συγκλονιστικό σόλο του Robert Battle In / Side, που αναδεικνύει τη µουσική της Nina Simone και το πνευµατικά φορτισµένο Four Corners του αγαπηµένου χορογράφου Ronald K. Brown. Και τα δύο προγράµµατα κλείνουν µε το Revelations του Alvin Ailey, µια χορογραφία-σταθµό του σύγχρονου χορού και της Αφροαµερικανικής κληρονοµιάς.

Από τις 11 έως τις 15 Σεπτεµβρίου, το Alvin Ailey American Dance Theater, αναγνωρισµένο από το αµερικανικό Κογκρέσο ως «ζωτικής σηµασίας πολιτιστικός πρεσβευτής των Η.Π.Α. σε όλο τον κόσµο», έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για να παρουσιάσει για όλους τους λάτρεις του χορού µερικά από τα αριστουργήµατα του ρεπερτορίου του, συµπεριλαµβανοµένων, της παγκόσµιας πρεµιέρας «Members Do not Get Weary» του Jamar Roberts και τη µοναδική χορογραφία του ίδιου του Alvin Ailey «Revelations», το πιο δηµοφιλές έργο στην ιστορία του σύγχρονου χορού.
Μετά από 21 σταθµούς στα µεγαλύτερα θέατρα της Αµερικής, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Robert Battle οδηγεί το Alvin Ailey American Dance Theater σε µια διεθνή περιοδεία για την 60ή επέτειο από την ίδρυσή του συγκροτήµατος, µε αφετηρία την Ελλάδα. Το κοινό της Αθήνας θα ζήσει από κοντά την απαράµιλλη τέχνη των 32 κορυφαίων χορευτών του µπαλέτου, σε ένα ρεπερτόριο που συνδυάζει αρµονικά το σύγχρονο χορό και την τζαζ – δύο τεχνών που γεννήθηκαν στην Αµερική.
Το Alvin Ailey American Dance Theater, ξεκίνησε από µια θρυλική παράσταση τον Μαρτίου του 1958 στη Νέα Υόρκη, που άλλαξε για πάντα την αντίληψη του αµερικανικού χορού. Ιδρύθηκε από τον Alvin Ailey, πρόσφατο αποδέκτη του Προεδρικού Μεταλλίου Ελευθερίας – την ανώτατη πολιτική τιµή του Αµερικάνικού έθνους. Καλλιτεχνικός διευθυντής του συγκροτήµατος,, από την 1η Ιουλίου 2011, είναι ο Robert Battle, που επιλέχθηκε προσωπικά για την διαδοχή της από την Καλλιτεχνική ∆ιευθύντρια των Ailey από το 1989, Judith Jamison.
Το Alvin Ailey American Dance Theater έχει παρουσιάσει τα έργα του µπροστά σε περισσότερους από 25 εκατοµµύρια θεατές στα µεγαλύτερα θέατρα του πλανήτη, εµπνέοντας και ενώνοντας ανθρώπους κάθε γένους και ηλικίας. Έχει παρουσιαστεί σε 71 χώρες και 6 ηπείρους, προωθώντας τη µοναδικότητα της αφρο-αµερικανικής πολιτιστικής εµπειρίας και τη διατήρηση της παράδοσης του σύγχρονου χορού στην Αµερική. Θεωρείται σήµερα το µεγαλύτερο συγκρότηµα χορού της Νέας Υόρκης.

Διοργάνωση: Prime Entertainment LTD