ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Πριν από τη συναυλία Γρηγορίου Στάθη: Δραματουργία της “Κλίμακος των Αρετών” του Οσίου Ιωάννου του Σιναΐτου (Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, 20:30), ο Γρηγόριος Στάθης, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών της Βυζαντινής Μουσικολογίας και Ψαλτικής Τέχνης, θα δώσει διάλεξη με θέμα:
«Η δραματουργία και μελοποίηση της Κλίμακας του Ιωάννου Σιναΐτου και νοερή αναγωγή στην έρημο του Σινά»

Η Κλίμαξ «ουρανοδρόμου ανόδου» είναι το αξεπέραστο Σιναϊτικό Ιερογράφημα, ως άλλες θεόγραφες πλάκες, της ελληνικής ασκητικής Γραμματείας του 6ου αιώνα, έργο του αγίου Ιωάννου του Σιναΐτου (520-600). Ο όσιος Ιωάννης ζώντας ως ένσαρκος άγγελος στην έρημο του Σινά, μεταξύ γης και ουρανού, έστησε την Κλίμακά του, την ασκητική θεωρία ως οδηγό στην πράξη, για όσους επιποθούν την ανάβαση σκαλοπάτι σκαλοπάτι προς τους ουρανούς.
H ουρανόδρομη αυτή ανάβαση με τις φτερούγες του λόγου του αγίου Ιωάννου, συνεπήρε και τον ποιητή και μελοποιό Γρηγόριο Στάθη, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών της Βυζαντινής Μουσικολογίας και Ψαλτικής Τέχνης, που έζησε οχτώ μήνες στο μοναστήρι του Σινά και περπάτησε κάποια μονοπάτια του αγίου Ιωάννου και μπήκε στο σπήλαιό του, το λεγόμενο του Θολά. Ο συνεπαρμός έγινε φως και έμπνευση να τρυγήσει και μελοποιήσει κάποιους στίχους της Κλίμακος, σε μια προσπάθεια ν’ ακουστούν ευρύτερα και στην εποχή μας, την «χαλεπώς πονηρά», αυτά τα θεοτύπωτα λόγια με αρμόδιο ψαλτικό ένδυμα για μονιμότερη εντύπωση στις ψυχές μας. Η Δραματουργία της Κλίμακος των Αρετών του Γρηγορίου Στάθη, ως γεγονός, είναι μια προσέγγιση του κορυφαίου αυτού θεωρητικού βιβλίου για τον πρακτικό ασκητισμό, που είναι μεταφρασμένο σε πάρα πολλές γλώσσες της οικουμένης.
 Γρ. Θ. Στάθης


Χορηγοί επικοινωνίας
NAFTEMPORIKI.GR, CLICKATLIFE.GR, CULTURENOW.GR