MEGARON PLUS

Ομιλήτρια:
Φωτεινή Τσαλίκογλου, συγγραφέας, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Κρίσεις σημαδεύουν τη ζωή μας. Καθοριστικά οδυνηρές, πρόσκαιρες ή παρατεταμένες, οι κρίσεις γεννούν  αμυντικούς μηχανισμούς. Μηχανισμούς που άλλοτε είναι από τη μεριά της ζωής, και άλλοτε υπηρετούν το θάνατο και οδηγούν σε μικρές ή μεγάλες καταστροφές.  Καταθλίψεις, ψυχοφάρμακα, εξαρτήσεις, απονενοημένα διαβήματα, αγχώδεις διαταραχές, παραμέληση εαυτού, βία απέναντι στον άλλον και βία απέναντι στον εαυτό μας, μίσος για τον άλλον και μίσος για τον εαυτό.
Η ομιλία θα εστιασθεί σε “φιλικές” προς τη ζωή έννοιες όπως, τo νόημα, ο δεσμός, η ανθεκτικότητα, η μετουσίωση,  το  βίωμα. Μέσα από παραδείγματα από τη ζωή, την ψυχολογία και τη λογοτεχνία και με σημείο αναφοράς αυτές τις έννοιες, θα επιχειρηθούν κάποιες απαντήσεις σε ένα ερώτημα που δεν επιδέχεται κανονιστικές   και οριστικές “τακτοποιήσεις”: “πώς να είμαι καλά;” “πώς να μην ενδώσω στην καταστροφή;” “πώς να μείνω ζωντανός όταν γύρω μου ο θάνατος μοιάζει να κυριαρχεί;”
O ψυχικός πόνος μοιάζει σταθερά να τροφοδοτείται σημερα από μια διαρκώς εντεινόμενη  κοινωνική οδύνη. Πόσο όμηροι είμαστε των τραυμάτων της ζωής μας; Η κρίση ως τραύμα και ως δυνατότητα υπέρβασης.


Χορηγοί
ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ
ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, LAFARGE
ΚΙΚΠΕ-ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
ΔΗΜΕΡΓΟΝ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ
EUROBANK
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ
ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΥΛΟΥ & ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΙΔΡΥΜΑ Α.Γ. ΛΕΒΕΝΤΗ
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΧΙΛΛΕΑΣ & ΚΩΣΤΑΝΤΖΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΝΤΟΡΗΣ & ΣΕΣΙΛ ΜΑΡΓΕΛΛΟΥ
POLEMBROS SHIPPING LTD

Χορηγοί επικοινωνίας
ΕΡΤ, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΝΕΤ 105.8, ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, KOSMOS, CULTURENOW.GR