MEGARON PLUS                                    


Λόγω στάσης εργασίας του Συλλόγου Εργαζομένων του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015, η διάλεξη του Dani Rodrik μεταφέρεται στο Αμφιθέατρο «Διοικητού Θεόδωρου Β. Καρατζά», στο Μέγαρο Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Αιόλου 82-84, Αθήνα).

Το πρόγραμμα, η ημέρα και η ώρα της εκδήλωσης παραμένουν ίδια.

Χαιρετισμοί:
– Άννα Ευσταθίου, Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Υπεύθυνη Τύπου
Katarzyna Czaplicka, UNDP
– Γεράσιμος Αρσένης, Πρόεδρος ΙΝΕΡΠΟΣΤ

Ομιλητής:
Dani Rodrik, Καθηγητής ∆ιεθνούς Πολιτικής Οικονοµίας στη Σχολή ∆ιακυβέρνησης
«Τζον Κέννεντυ» του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ
«Διαρθρωτικές Μεταρρυθμίσεις: Διδάγματα από εμπειρίες άλλων χωρών»

Συντονίζει ο
Παναγιώτης Ε. Πετράκης, Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ

Η διάλεξη εντάσσεται στο πρόγραμμα Διαλέξεων Kapuscinski για την Ανάπτυξη (Kapuscinski Development Lectures) και είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής (ΙΝΕΡΠΟΣΤ), του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Megaron plus.
Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


                                                  

Στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου στην Ελλάδα καθώς θεωρούνται αναγκαία προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την αναθέρμανση της οικονομίας. Η συζήτηση σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη έχει βασιστεί πάνω σε παραδοσιακές θεωρητικές προσεγγίσεις και βασικές οικονομικές αρχές. Στη Λατινική Αμερική, την Ασία και σε ανεπτυγμένες χώρες, όμως, υπάρχει πλούσια εμπειρία διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που σπανίως αποτελεί αντικείμενο ανάλυσης, παρ΄ όλο που από αυτήν μπορούν να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα για την αποτελεσματική άσκηση πολιτικής.
Ο καθηγητής Dani Rodrik θα επικεντρώσει την παρουσίασή του στις αρχές και στα διδάγματα που προκύπτουν από τις εμπειρίες αυτές και που μπορούν να αποτελέσουν πυξίδα για έναν «οδικό χάρτη μεταρρυθμίσεων» σε χώρες όπως η Ελλάδα. Οι βασικές αυτές αρχές αφορούν σε ειδικότερα – οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά – χαρακτηριστικά κάθε χώρας καθώς οι επιθυμητές μεταρρυθμίσεις ποικίλλουν από χώρα σε χώρα, στην ιεράρχηση προτεραιοτήτων και μέτρων πολιτικής για την αντιμετώπιση των σημαντικότερων αναπτυξιακών εμπλοκών, στην επιλογή βέλτιστων εναλλακτικών, καθώς κάποιες μεταρρυθμίσεις μπορεί να έχουν αντίθετα αποτελέσματα και, τέλος, στο βαθμό αποτελεσματικότητας συγκεκριμένων ρυθμίσεων καθώς οι θεσμοί και τα μέτρα κρίνονται στην πράξη και όχι στη θεωρία.