Ορχήστρες και Καλλιτέχνες in Residence

ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών είναι το αρχαιότερο ορχηστρικό μουσικό σύνολο στην Ελλάδα. Δημιουργήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα ως Συμφωνική Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών και έκτοτε πέρασε από διάφορα στάδια, τόσο ως προς την ονομασία, όσο και ως προς τον τρόπο λειτουργίας της. Η πρώτη συναυλία της ως Κρατική Ορχήστρα Αθηνών δόθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1943.

Share

Από την ίδρυσή της έως σήμερα, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών προσφέρει στους Έλληνες την δυνατότητα επικοινωνίας με τα αριστουργήματα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, ενώ ταυτόχρονα είναι ο κορυφαίος εκφραστής της εγχώριας συνθετικής παραγωγής. Έχει σταθερή παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα πραγματοποιώντας πάνω από πενήντα συναυλίες ετησίως. Εκτός από την Αθήνα, εμφανίζεται τακτικά σε πολλές πόλεις της Ελλάδος, καθώς και σε σημαντικές αίθουσες και φεστιβάλ του εξωτερικού. Σημαντικότατο είναι το εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο που επιτελεί εντός Αθηνών καθώς και σε πολλές πόλεις της ελληνικής περιφέρειας.

Εξέχοντες αρχιμουσικοί, ανάμεσά τους οι Ρίχαρντ Στράους, Βάινγκαρτνερ, Κνάπερτσμπους, Βάλτερ, Μητρόπουλος, Γιόχουμ, Μαρκέβιτς, Μάαζελ, Κράους, Τεμιρκάνοφ, Πλασόν, Ασκενάζυ, Φεντοσέγιεφ και κορυφαίοι σολίστ, όπως ενδεικτικά οι Ρούμπινσταϊν, Κεμπφ, Κορτώ, Κράισλερ, Τιμπώ, Καζάλς, Ρέπιν, Κρέμερ, Ροστροπόβιτς, Μπρέντελ, Μπάρενμποϊμ, Άργκεριχ, Λεόνσκαγια και Καβάκος έχουν συμπράξει με την Ορχήστρα κατά την πολύχρονη ιστορία της.

Διευθυντές της Ορχήστρας έχουν διατελέσει κατά το παρελθόν οι Φιλοκτήτης Οικονομίδης, Θεόδωρος Βαβαγιάννης, Ανδρέας Παρίδης, Μάνος Χατζιδάκις, Γιάννης Ιωαννίδης, Αλέξανδρος Συμεωνίδης, Άρης Γαρουφαλής, Βύρων Φιδετζής, Βασίλης Χριστόπουλος και Στέφανος Τσιαλής. Από τον Οκτώβριο του 2020, Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών είναι ο Λουκάς Καρυτινός.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

    Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη, 115 21 Αθήνα

  • ΤΗΛΕΦΩΝΟ

    210 725 7601, 210 725 7603

  • FAX

    210 725 7600

  • EMAIL

    info@koa.gr

  • WEBSITE
ELSON - by George Xigos

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΝΕΩΝ
Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ) ιδρύθηκε το 2017 από τον αρχιμουσικό Διονύση Γραμμένο, αποτελούμενη από νέους Έλληνες μουσικούς από το σύνολο της ελληνικής επικράτειας και του εξωτερικού. Βασισμένη στα ευρωπαϊκά πρότυπα των Εθνικών Ορχηστρών Νέων, η ΕΛΣΟΝ έχει ως βασικό της σκοπό τον εντοπισμό, την καθοδήγηση, την ανάδειξη και την εκπαίδευση νέων ταλαντούχων μουσικών στο συμφωνικό και οπερατικό ρεπερτόριο, προσφέροντας παράλληλα τη δυνατότητα συμμετοχής τους σε συναυλίες και τη σύμπραξη με διεθνούς φήμης καλλιτέχνες, αρχιμουσικούς, σολίστ και καθηγητές.

Το έργο της ΕΛΣΟΝ έχει αναγνωριστεί και διεθνώς με την επιλογή της ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εθνικών Ορχηστρών Νέων (European Federation of National Youth Orchestras), όπου και αποτελεί τη μοναδική εκπροσώπηση από τη χώρα μας. Μέσω της συνεργασίας αυτής, δίνεται η ευκαιρία στους μουσικούς της να συμπράττουν με άλλες Εθνικές Ορχήστρες Νέων, στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής MusXchange, το οποίο υποστηρίζεται από το Creative Europe Programme της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τον Νοέμβριο του 2024, η ΕΛΣΟΝ πρόκειται να πραγματοποιήσει το ντεμπούτο της στο Stern Auditorium / Perelman Stage του εμβληματικού Carnegie Hall, στη Νέα Υόρκη, υπό τη μουσική διεύθυνση του Διονύση Γραμμένου.

Μεταξύ των πλέον αξιοσημείωτων εμφανίσεων της περιλαμβάνονται οι δύο συναυλίες της στο Konzerthaus του Βερολίνου, στο πλαίσιο του διεθνούς φεστιβάλ Young Euro Classic. Το 2021, η ΕΛΣΟΝ ερμήνευσε επιλεγμένους Ελληνικούς Χορούς του Σκαλκώτα και την “Ηρωική Συμφωνία” του Μπετόβεν. Η συναυλία αυτή διεξήχθη στο πλαίσιο της καλοκαιρινής περιοδείας της ΕΛΣΟΝ σε Δελφούς, Κέρκυρα και Βερολίνο, με ένα επετειακό πρόγραμμα αφιερωμένο στη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα της ΑΕ Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Το 2023 η ΕΛΣΟΝ προσκλήθηκε για την εναρκτήρια συναυλία του φεστιβάλ, στην οποία ερμήνευσε έργα των Μπραμς, Λιστ και Γκρόνταλ.

Παράλληλα, πρόκειται για την πρώτη ορχήστρα που προσκλήθηκε να παίξει στον ιστορικό χώρο της Βουλής των Ελλήνων, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον Οκτώβριο του 2021. Η συναυλία αυτή αναμεταδόθηκε ζωντανά από το κανάλι της Βουλής και διαδικτυακά σε όλα τα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια.

Άλλες σημαντικές στιγμές της ΕΛΣΟΝ αποτελούν οι εμφανίσεις στις αίθουσες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, καθώς και η συνεργασία της με το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, μέσω της οποίας μουσικοί της ορχήστρας συμμετείχαν σε συναυλίες στην Αθήνα και τη Ραβέννα, παρουσιάζοντας την Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Riccardo Muti. Τον Ιούλιο του 2023, η ΕΛΣΟΝ είχε την τιμή να προσκληθεί από την ΑΕ Πρόεδρο της Δημοκρατίας για μια συναυλία στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο του εορτασμού για την 49η επέτειο από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Στο ενεργητικό της ορχήστρας περιλαμβάνονται επίσης αναθέσεις νέων έργων σε Έλληνες συνθέτες, καθώς και μαγνητοσκοπήσεις, με εξέχουσα αυτή της Πρώτης Συμφωνίας του Μάλερ, υπό τη διεύθυνση του Johannes Debus, Μουσικού Διευθυντή της Canadian Opera Company.

Κορυφαίοι καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας έχουν συμπράξει με την ΕΛΣΟΝ, μεταξύ των οποίων οι Johannes Debus, Anna Fedorova, Anneleen Lenaerts, Daniel Ottensamer, Βασίλης Βαρβαρέσος, Hyeyoon Park, Eivind Ringstad, Alexandra Soumm, Michael Barenboim, καθώς και ο ηθοποιός Αιμίλιος Χειλάκης.

Ειδική μέριμνα δίνεται στις εκπαιδευτικές δράσεις, αποσκοπώντας στην εξοικείωση του νεανικού κοινού με τη συμφωνική μουσική και την ενθάρρυνσή του να συνυπάρξει δημιουργικά με τα μέλη της ορχήστρας, μέσω της παρακολούθησης ανοικτών δοκιμών, σεμιναρίων και ειδικά διαμορφωμένων workshops. Πέραν αυτών, η ΕΛΣΟΝ αποτελεί την πρώτη ορχήστρα στην Ελλάδα που αξιοποίησε την τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας, μέσω του καινοτόμου project EλΣΟΝ VR, προσφέροντας στο κοινό μια πρωτόγνωρη εμπειρία θέασης συναυλιών κλασικής μουσικής.

Η συμμετοχή των μουσικών στα προγράμματα της ΕΛΣΟΝ παρέχεται δωρεάν, μέσω των πόρων που η ίδια εξασφαλίζει. Το έργο της υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το οποίο είναι και ο Ιδρυτικός Δωρητής της, τη Βουλή των Ελλήνων, το Υπουργείο Πολιτισμού, την Τράπεζα της Ελλάδος, το The Hellenic Initiative, την ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου και από την Aegean Airlines ως επίσημο χορηγό αερομεταφορών.

Από το 2020 η ΕΛΣΟΝ αποτελεί Ορχήστρα in Residence του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

    Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη, 115 21 Αθήνα

  • ΤΗΛΕΦΩΝΟ

    210 728 2342

  • EMAIL

    info@elson.gr

  • WEBSITE
Cam. Jr. March

CAMERATA JUNIOR, OΡΧΗΣΤΡΑ ΝΕΩΝ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Η Camerata Junior, η νεανική ορχήστρα εγχόρδων των Φίλων της Μουσικής ιδρύθηκε το 2010 στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων του Συλλόγου, με στόχο την καλλιέργεια των μουσικών ικανοτήτων των σπουδαστών, την ανάπτυξη του πνεύματος συνεργασίας και τη διαπαιδαγώγησή τους στην πολύτιμη εμπειρία της ομαδικής μουσικής δράσης. Δάσκαλος και μαέστρος της Ορχήστρας από το 2018 είναι ο εκλεκτός αρχιμουσικός Νίκος Χαλιάσας.

Η Camerata Junior αριθμεί περίπου 60 μέλη, ηλικίας 9-25 ετών και περιλαμβάνει δύο μουσικά σχήματα, ένα παιδικό και ένα νεανικό, που εκπαιδεύονται ξεχωριστά. Η συμμετοχή των μελών είναι δωρεάν και τα μαθήματα φιλοξενούνται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου η Ορχήστρα πραγματοποιεί πολλές από τις συναυλίες της.

Η Camerata Junior έχει επίσης εμφανισθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Στ. Νιάρχος, στα Διεθνή Φεστιβάλ Ναυπλίου και Άνδρου, στο Άργος, τα Τρίκαλα, τη Λάρισα κ.α. Έχει ερμηνεύσει έργα του Γιώργου Κουρουπού και του Απόστολου Ντάρλα, ειδικά γραμμένα για εκείνην, έχει συμπράξει με έλληνες και ξένους σολίστ, ενώ στο πλούσιο ρεπερτόριό της περιλαμβάνονται και πολλές πρώτες ελληνικές και διεθνείς εκτελέσεις.

Από το 2017 έως το 2022 την Camerata Junior την υποστήριξαν με δωρεές τους το Ισπανικό ίδρυμα Κόσμος εν Αρμονία και η Οικογένεια Αλέκου Γουλανδρή.

Από το 2022 η Ορχήστρα έχει ως Μεγάλη Χορηγό την Φωτεινή Λιβανού.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

    Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη, 115 21 Αθήνα

  • ΤΗΛΕΦΩΝΟ

    210 728 2566, 210 728 2567

  • EMAIL

    sfm@megaron.gr

2019_2020_Dimitris Papaioannou (c)Julian Mommert_TTW_20180216_JCM_1599-lighter

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
Γεννημένος στην Αθήνα το 1964, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου κέρδισε νωρίς την αναγνώριση ως ζωγράφος και κομίστας πριν το ενδιαφέρον του στραφεί στις παραστατικές τέχνες ως σκηνοθέτης, χορογράφος, περφόρμερ και σχεδιαστής σκηνικών, κοστουμιών, μακιγιάζ και φωτισμών. Πριν ξεκινήσει τις σπουδές του στην ΑΣΚΤ μαθήτευσε με τον εμβληματικό ζωγράφο Γιάννη Τσαρούχη.

Το 1986 ίδρυσε την Ομάδα Εδάφους ως αρχικό όχημα για τις πρώτες του παραγωγές, υβρίδια σωματικού θεάτρου, πειραματικού χορού και περφόρμανς αρτ. Με τις απαρχές της στο άντεργκράουντ, η ομάδα ξέφυγε από τα εσκαμμένα και απέκτησε έναν ολοένα διευρυνόμενο αριθμό πιστών οπαδών. Η ΜΗΔΕΙΑ (1993) σηματοδότησε το πέρασμα της ομάδας στις μεγάλες σκηνές και θεωρείται το κατεξοχήν δείγμα γραφής της. Η Ομάδα Εδάφους μέτρησε 17 χρόνια ώς το 2002 αφήνοντας ανεξίτηλη την σφραγίδα της στην ελληνική καλλιτεχνική σκηνή.

Το 2004 ο Παπαϊωάννου έγινε ευρύτατα γνωστός ως ο δημιουργός των Τελετών Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004.

Σε νέο ξεκίνημα το 2006, με το έργο του ‘2’, βρέθηκε στην παράδοξη θέση να δημιουργεί πρωτοποριακά έργα σε μεγάλα Αθηναϊκά θέατρα που κατέρριπταν ρεκόρ αριθμού παραστάσεων, πουλώντας πάνω από 100,000 εισητήρια.

Το 2009 άρχισε να χρησιμοποιεί αυτή την πλατφόρμα για να δημιουργήσει θεατρικά πειράματα μεγάλης κλίμακας: το ΠΟΥΘΕΝΑ (2009), για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Εθνικού Θεάτρου, και το ΜΕΣΑ (2011), για το Θέατρο Παλλάς.

Το 2012, αφαιρώντας από τη δουλειά του κάθετι που δεν ήταν απολύτως απαραίτητο, δημιούργησε την ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ για το Φεστιβάλ Αθηνών, που τον έφερε ξανά επί σκηνής ύστερα από μια δεκαετή αποχή.

Στην ίδια αναζήτηση του απλού, δημιούργησε το STILL LIFE (2014), το πρώτο του έργο που περιόδευσε ευρέως στην Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική, την Ασία και την Αυστραλία.

Το 2015 δημιούργησε την Τελετή Έναρξης για τους Πρώτους Ευρωπαϊκούς Αγώνες στο Μπακού το 2015.

Τα 25 έργα του Παπαϊωάννου καλύπτουν όλο το φάσμα από το μαζικό θέαμα με τους χιλιάδες ερμηνευτές ως το εντελώς προσωπικό και οικείο, και έχουν παρουσιαστεί σε μεγάλη ποικιλία χώρων, από το περίφημο θέατρο της ‘κατάληψης των καλλιτεχνών’ στην Αθήνα, ως το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και από στάδια Ολυμπιακών διαστάσεων ως το Τεάτρ ντε λα Βιλ στο Παρίσι και το Τεάτρο Ολίμπικο στη Βιτσέντζα.

Το 2017 δημιούργησε το ΜΕΓΑΛΟ ΔΑΜΑΣΤΗ, το πρώτο του διεθνές εγχείρημα με 10 συμπαραγωγούς περιλαμβανόμενου και του Φεστιβάλ της Αβινιόν. Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΑΜΑΣΤΗΣ πραγματοποίησε διεθνή περιοδεία μέχρι το 2019, οπότε και παρουσιάστηκε και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το 2018 ο Δημήτρης ήταν ο πρώτος δημιουργός νέου έργου για το Χοροθέατρο Πίνα Μπάους του Βούπερταλ. Το SINCE SHE έκανε πρεμιέρα στις 12 Μαΐου 2018 στην Γερμανία.

Το 2020, στη διάρκεια του lockdown της πανδημίας Covid 19, δημιούργησε το έργο INK.
Το ΙΝΚ πρωτοπαρουσιάστηκε στο Φεστιβά Torinodanza και προσεκλήθη και στο 75ο Φεστιβάλ της Αβινιόν το 2021. Η ελληνική πρεμιέρα του ΙΝΚ θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Ιανουάριο του 2022.

Από το 2017 το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών φιλοξενεί τον Δημήτρη Παπαϊωάννου και την ομάδα του κατά τη δημιουργία, την προετοιμασία και τις πρόβες των έργων του.

Μετάβαση στο περιεχόμενο